Aloïs Verleysen

Aloïs Verleysen

We ontmoeten Jos, zoon van Aloïs Verleysen. Hij komt vertellen over zijn herinneringen aan du Parc.

Zijn ouders waren van oorsprong van Hekelgem en Essene. Zijn vader Aloïs werkte aan de nylon bij ‘du Parc’. Zoals 70% van de werknemers toen, verhuisde het hele gezin naar Aalst om dichter bij de fabriek te wonen.

De arbeidsomstandigheden waren in die tijd zwaar, zeer zwaar. Er was een 3-ploegenstelsel met daaraan een bonus-systeem gekoppeld. De temperatuur waarin Aloïs en zijn collega’s hun werk deden, kon oplopen tot 36°. Dat was nu éénmaal nodig met het nylon.

Ondanks het harde werken, was er een goede sfeer in du Parc. De werknemers hadden een groot respect voor meneer Louis en de andere meneer-bazen. Ze waren menselijk en hadden een goede verstandhouding met het personeel. Maar de lat lag hoog, er werd ook streng toegekeken dat de quota per dag gehaald werden.

Tijdens de rondgang in de fabriek vertelt Jos vooral over  hoe hij als klein manneke de hele maand juli ‘op kolonie’ ging naar de villa in Middelkerke. Dit was een gebruik bij du Parc. Zo hadden de vaders en de moeders na hun shift eens het huis zonder kinderen. We mogen immers niet vergeten dat de gezinnen toen meer dan 1 of 2 kinderen telde.

Op hele jonge leeftijd speelde de heimwee naar huis hem dikwijls parten. De ouders kwamen slechts 1 keer op bezoek in Middelkerke. Dit was meestal rond de feestdag. Het zijn dan lange dagen zonder nieuws. Maar hoe ouder hij werd, hoe meer hij zich kon stellen in de situatie.

Jos heeft een mooie foto van de meisjesgroep van toen aan zee. Hij gaat ons nog enkele mooie exemplaren bezorgen. We kijken er al naar uit.

Jos was een goede student maar studeren was ook niet zo evident in die tijd. Hij draagt dan ook een warm hart toe aan ‘Juffrouw Jeannine’. Zij was de maatschappelijke werkster in du Parc en ondersteunde de families ten volle. Zij kon het regelen dat zonen niet naar het leger moesten maar konden helpen met de kost te verdienen. Of dat goede studenten de kans kregen om verder te studeren. Door haar bemiddeling kon Jos verder studeren.

Wanneer zijn vader ziek was, dan kreeg deze Juffrouw Jeannine op bezoek. Voor de kinderen had ze dan wel een geschenkje mee. Het moet een hele speciale vrouw geweest zijn. Hij wist nog waar Juffrouw Jeannine woonde, nl aan de Albrechtlaan te Aalst.

We zijn naar haar woning gereden maar helaas vonden wij deze leeg aan. Een overbuur wist ons te vertellen dat Juffrouw Jeannine naar een rusthuis zou verhuisd zijn. Dus als er iemand weet waar we de ondertussen Mevrouw Jeannine Troch kunnen vinden, aarzel niet om ons te contacteren op info@duparcaalst.be.

Jos kan terugblikken op een mooie carrière als sporter, journalist, organisator en vooral als speaker van talloze sportevenementen. Gunther Dekie, een voormalige 400m-loper, publiceerde in 2014 een mooi interview over Jos Verleysen, zoon van Aloïs Verleysen.

Hartelijk dank Jos om het rijke verleden van du Parc weer wat meer van onder het stof te halen. Het ga je goed!