I want to ride my bicycle…

I want to ride my bicycle…

Iedere droom die gerealiseerd wordt, startte met een visie, een missie. Dit is ook zo voor du Parc Aalst.

Onze missie en visie was heel vlug duidelijk: mensen hebben nood aan een rustpunt!

Jullie willen genieten van het leven, de vriendschap, de liefde, weg van alle drukte en chaos. Jullie willen lachen en blij zijn in een oase van groen. En in deze rustige, groene oase past niet het constante op en af gerij van wagens en hun bezoedelende uitlaatgassen.

Jongeren en gezinnen verplaatsen zich ook meer en meer met de fiets i.p.v. met de auto. Jullie doen dit bewust. Het is kostenbesparend, goed voor jullie gezondheid en jullie willen, al dan niet samen met de kindjes, even weg van de gejaagdheid waarin jullie leven.

Zo wordt het halen van een rijbewijs ook vaker uitgesteld. Initiatieven zoals garage swap, autodelen, fietskoerier, etc…rijzen als paddenstoelen uit de grond. Ze zijn ook allemaal succesvol, wat aangeeft dat dit ECHT is wat jullie willen.

“Ja maar,” horen we je nu zeggen,” mensen zijn lui en deze veranderen niet zomaar hun mentaliteit of gewoonten.” Inderdaad, we moeten ook realistisch blijven. Er zijn er altijd die koppig en uit gemakzucht blijven vasthouden aan het gebruik van de wagen. Maar dat een mentaliteit of ingesteldheid niet kan gewijzigd worden, daar zijn we niet mee akkoord.

Kijk maar naar Kopenhagen in Denemarken.

In amper 20 jaar zijn zij erin geslaagd om de mentaliteit van ‘Ik neem de auto’ naar ‘Ik ga met de fiets natuurlijk!’ om te vormen. Er werden veilige en goede fietspaden aangelegd, fietsbruggen, parkeerplaatsen werden fietsenstallingen, etc.

Resultaat?

Vandaag zijn er 265.700 fietsen en slechts 252.600 auto’s in de stad. De fiets is de koningin van het verkeer. Een hele verandering in de levenswijze van de van oorsprong luie Denen! We steken onze 2 dikke duimen omhoog hiervoor.

Maar waarom vertellen wij jullie dit eigenlijk allemaal? Wel, onze visie wordt ook gedragen door de Vlaamse bouwmeester en vond recent nog bevestiging in de krachtlijnen van de bouwstop uitgevaardigd door de Vlaamse regering.

du Parc helpt Aalst dus zeker ontknopen…

Er komt een splinternieuwe fietsbrug over de Dender, de bus stopt voor de deur en het station van Erembodegem is op amper 3 minuten stappen. Waarom dan alle ruimte opofferen voor beton en asfalt – die dan 80% van de tijd leeg gaat staan?

De jongeren die naar het trampolinepark komen, de skaters, de bmx-ers, de kunstliefhebbers, de sporters, de genieters van de openluchtcinema, de zomerse zondagfietsers etc… hebben (nog) geen wagen. Voor de jonge gezinnen zijn er wel de parkeerplaatsen, dicht bij de ingang van de speeltuin.

Het voorbeeld zijn toch de mannen van De Fietserij. Zie welke positieve switch zij al veroorzaakt hebben in onze streek. Zij maakten de fiets weer hot.

Daarom voorzien we een minimum aan parkeerplaatsen voor de wagen maar een zee aan veilige en overdekte fietsenstallingen.

Wij kiezen dus bewust voor veel groen. Zo gaat du Parc in het verlengde van het mooie stadspark liggen. We richten het in met knuffelbankjes, relaxplekjes en geniet-van-de-zon-op-je-smoel-zones. Een rustpunt in je hectische leven.

Ook de uitbaters van de binnenspeeltuin, klimzaal, trampolinepark, textielatelier, bijlwerpen, crossfit, kunst & cultuur, etc… staan 200% achter deze missie en gaan graag de uitdaging aan om het duurzaam en traag verkeer te stimuleren.

En jij, vind jij ons dromers en idealisten?